Vlaková souprava Vyřešeno

Nevíte si rady, jak něco nastavit nebo rozjet?
apa

Vlaková souprava

Příspěvek od apa »

Dobrý den

Je prosím někde detailnější popis provozu funkce vlakové soupravy? Teda narazil jsem jen na pár slov a obrázku, z možnosti zapojení až 5 lokomotiv.
Promiňte pořád mi uniká jak to celé funguje, ještě jsem to nikdy nezkoušel.
Za 1. Řekněme chci zapojit ( spřáhnout ) dvě, tři, čtyři, lokomotivy, ale všechny zvukové a jiné jízdní funkce bude mít jen ta první z nich?
Za 2. Ty ostatní lokomotivy jsou podřízeny jen jízdě podle té první?
Za 3. Jsou funkční zvuky, funkce těch dalších lokomotiv?
Za 4. Jak je to s pojezdy ostatních lokomotiv? Jsou jízdně plně synchronizované?

Děkuji Vám za vysvětlení
apa
zavavov
x 33
Kontaktovat uživatele:

Re: Vlaková souprava

Příspěvek od zavavov »

Dobrý den,
je pravda, že v návodu je tomu věnován je krátký odstavec. Pokud se jedná o návod k TCS-2 (je to v podstatě jedno, aplikace je stejná pro obě centrály), tak v kapitole 5.9 je napsáno, jak se dostat k vlakovým soupravám. Poté si můžete vložit do soupravy až 5 vlaků/vagónů. A to tak, že kliknete dole v seznamu a tím se přesune nahoru do prázdného políčka.
Poté to funguje velice jednoduše - všem vlakům v soupravě se nastavuje stejná rychlost. Není tam tedy žádná synchronizace (ta se musí provést pomocí dekodérů, pokud to jde - nikdy jsem nezkoušel).
Výhodou tohoto zobrazení pak je, že můžete ovládat funkce všech lokomotiv z jednoho zobrazení a nastavuje se zároveň stejná rychlost všech lokomotiv.

Bohužel víc to v tuto chvíli neumí.
Pomohl Vám tento příspěvek, dejte prosím srdíčko. ❤
Vyřešil tento příspěvek Váš problém, označte jej prosím jako vyřešeno. ✔ - Pomůžete tak ostatním, kteří mohou mít podobný problém.
Děkujeme ZAVAVOV
apa

Příspěvek od apa »

Dobrý den

Děkuji za vysvětlení.
Rozumím tomu dobře, že si nastavím u všech lokomotiv stejnou rychlost. Teď nevím jestli u každé zvlášť, nebo v nějaké šabloně u jedné pro všechny?
Pokud vlaková souprava spřažených lokomotiv není synchronizovaná, tak mi jaksi uniká význam této funkce. Takže asi tak, sice si mohu zapojit dvě nebo tři lokomotivy do vlakové soupravy, ale vše včetně rychlosti každé z nich si musím pečlivě ohlídat.
Pokud jsem to dobře pochopil?

Děkuji
apa
zavavov
x 33
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od zavavov »

Dobrý den,
mrzí mě, že se Vám tato funkce zdá zbytečná. Ano souhlasím, dala by se vylepšit o synchronizaci rychlosti, což bohužel zatím technicky je dost složité. Hlavně tím, jak je centrála navržena.
Ovšem své výhody to má, pokusím se to vysvětlit s obrázkem:
souprava.png
1. Na prvním obrázku mám dvě lokomotivy, každá s jinou adresou (adresa 1 a 2).
2. Na druhém obrázku je vidět, jak mohu každou ovládat zvlášť.
3. Na třetím obrázku vyberu vlaková souprava u první lokomotivy - adresa 1 (tím z ní vytvořím soupravu)
4. Na čtvrtém obrázku vyberu dole lokomotivu s adresou 2 (vloží se do prázdného políčka nahoře)
5. Otevřu první lokomotivu (teď už soupravu)
Když budu měnit rychlost, tak se bude stejně měnit u lokomotivy 1 i 2. Vrchní funkce jsou pro první lokomotivu a spodní jeden řádek je pro druhou lokomotivu (je to schválně, protože funkce nemusejí být stejné).

Tohle byl tedy ten důvod soupravy.
Vyřešil tento příspěvek Váš problém, označte jej prosím jako vyřešeno. ✔ - Pomůžete tak ostatním, kteří mohou mít podobný problém.
Děkujeme ZAVAVOV
apa

Příspěvek od apa »

Dobrý den

Aha teď konečně vidím jak to pracuje. Jednalo se mi právě o to jestli první vybraná lokomotiva může sama řídit více spřáhnutých lokomotiv stejnou rychlostí, jako ve vaši ukázce např. dvě 555. Promiňte v předcházející odpovědi jsem to špatně pochopil.
Takže si mohu řekněme spřáhnout max. pět lokomotiv a vybraná první, řídí rychlost všech.
Zvuky a funkce u všech zůstávají všechny přístupné?
Pokud je to tak, tak super a vyzkouším.

Děkuji za perfektní vysvětlení
apa
zavavov
x 33
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od zavavov »

Ano, je to tak, jak píšete.
Omlouvám se, že jsou to prvně špatně vysvětlil. Ona ta synchronizace rychlostí totiž může být pochopena dvojím způsobem:
1. Nastavení všem stejnou rychlost dle DCC (tak to funguje na centrálách TCS)
2. Nastavení stejné reálné rychlosti všem (to by znamenalo, že by centrála musel vědět, jak jsou nastavené jednotlivé lokomotivy - každá může mít jiný motorek a jinak nastavený dekodér) - to bohužel centrály TCS neumí.

A funkce zůstávají přístupné u všech v soupravě. Tedy funkce ovládají vždy jen jednu lokomotivu. Pouze rychlost a směr jsou určeny pro všech pět lokomotiv stejně.
Děkujeme ZAVAVOV
apa

Příspěvek od apa »

Dobrý den

Píšu po delší době, kdy jsem měl dostatek času na vyzkoušení funkce Vlaková souprava. Mám tam jednu poťíž a to je, že nemohu odstranit z okna hlavní lokomotivu, viz. obr.4 ( Správa vlaku ) Ať dělám co dělám nejde nijak pryč. Odstranit lze jen přidruženou loko níže. Aplikace mi dělá paseku, protože když se chci vrátit k normálnímu ježdění, tak mi aplikace tuto hlavní lokomotivu tam nacpe dvakrát. Je na to prosím nějaký postup jak tu loko odstranit?
Děkuji.
Ještě můj krátky koment k funkci Vlaková souprava. Po odzkoušení je to veliké zklamání. Bohužel v reálu zapojení několika různých lokomotiv je funkce zcela nepoužitelná! Ano to jste již psal, že funkce postrádá to nejdůležitější synchronizaci jízdy a tohle je velký problém. Navíc rychlost jízdy řídí jen hlavní lokomotiva a ostatní se jen vezou. Tohle je kámen úrazu, protože každá má jiné převody, motorky, dekodér...Tím pádem si každá jede svoji vlastní cestou. Jedině co se mi povedlo byly dvě naprosto stejné lokomotivy, se stejnými jízdními vlastnostmi a dekodéry. Ty jediné mi šly spřáhnout a použít jako souprava.
Snad tuto funkci někdo používá jinak např. na vagóny, ale i tak mi to postrádá smysl.

Děkuji Vám za odpověď
S pozdravem
apa
zavavov
x 33
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od zavavov »

Dobrý den,
teď jsem to zkoušel a mě jdou kliknutím odstranit všechny lokomotivy ze soupravy. Možná došlo k nějaké chybě, ale nedokážu zjistit, co se mohlo stát. Pomohlo by mi, když byste mi mohl poslat celý obsah SD karty z centrály do soukromé zprávy jako ZIP. Zkusil bych si to u sebe a tím zjistil, co se přesně stalo.

Ohledně vlakových souprav máte pravdu, není ta funkce dotažená do konce a je v plánu se tomu dál věnovat, ale nejsem schopen v tuto chvíli říct, kdy to bude dostupné. V podstatě v tuto chvíli by to mohlo fungovat, ale sladění rychlostí by se muselo udělat nastavením dekodérů v lokomotivách (mělo by to jít, ale nikdy jsem to nezkoušel).
Děkujeme ZAVAVOV
apa

Příspěvek od apa »

Dobrý den

Děkuji za radu, rád Vám to pošlu, ale omlouvám se nevím jak to udělat. Soubory jsem rozbaliloval i extrahoval např. v RAR, ale tohle jsem nikdy nedělal. Byl tam problém takový, že mašina zvolená jako hlavní v tom velkém horním oknu vlakové soupravy již nešla následně odstranit. Klikal jsem na ni, držel jsem na ni prst no prostě nešla. Pak jsem z toho vyjel jelikož tuhle funkci ve stavu v jakém momentálně je již nepoužiji, dál jsem to již nezjišťoval. Ty přidružené loko zapojené a vybrané k hlavní v oknech níže, se kliknutím ihned ztratily. Tady ta hlavní mašina pořád zůstala bez hnutí.
Bylo to celé nějaké divné, jelikož se mi opravdu ukázala v aplikaci dvakrát pod sebou. Dokonce při rozjetí dvou jela každá na jinou stranu? Né, né opravdu nic jsem v sobě neměl, naprosto střízlivý.
Bylo by fajn tuhle funkci k naprosté spokojenosti smysluplně využívat, ale cesta k tomu asi bude hodně složitá, jestli vůbec bude...

Děkuji
S pozdravem
apa
zavavov
x 33
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od zavavov »

Dobrý den,
je možné, že opravdu neděláte nic špatně a je tam někde chyba. Co jsem to tak zkoušel, tak mi to fungovalo, ale může se stát, že postupujete způsobem, který mě nenapadl otestovat.

Ohledně souborů z SD karty, jsou to obyčejné textové soubory. Postup záleží na operačním systému a také potřebujete čtečku karet. Po vložení karty do počítače, se objeví jako další disk (stejně jako například flash disk). Poté vyberete všechny soubory i složky a pravým tlačítkem a zvolit "Odeslat->Komprimovaná složka". Tam už Vás to provede a uložíte ZIP soubor. Ten mi pak pošlete prosím do zprávy nebo jej přiložte i tady, pokud to půjde.
Děkujeme ZAVAVOV
Odpovědět