Změna adresy na programovací koleji
Změna adresy na programovací koleji
Dobrý den mám podobný problém jako kolegové přede mnou mám cca 10 lok s dekodéry zimo a u poloviny z nich nejde změnit adresa na programovací koleji. Centrála píše dekodér neposílá ACK centrála vyrobena 4.5 2025 věděl by někdo co s tím ? děkuji Pevný.
Re: Změna adresy na programovací koleji
Jak je to ve skutečnosti?
- nová hodnota CV se skutečně nezapsala?
- nová hodnota se zapsala, ale lokomotiva nepotvrdila zápis?
tak ještě jednou všechny lokomotivy z výroby měli nastavenou adresu 3 u dobré poloviny nebyl problém adresu změnit ale u ostatních problém je a centrála píše co jsem již zmínil .Jestli vás to pohoršuje že se ptám jako laik tak už vážně nevím jak jinak to popsat i ostatním jde mi jen o radu Pevný.
Zdravím,
s dekodéry ZIMO nikdy v minulosti nebyl problém. I my testujeme především se ZIMO dekodéry. Teď je otázka, jestli se nejedná o nějaké novější (že by něco změnili).
Jinak dotaz od "sidlo" znamenal, jestli jediné. Někdy se může stát, že ke změně adresy dojde, ale centrála nezaznamená tuto změnu. Proto se ptal, jestli došlo ke změně. Takže otázka je, lokomotivám zůstala stále adresa 3?
Ještě mě napadá, v nastavení je v záložce "DCC" možnost "DCC kompatibilní s RailCom". Zkusit vypnout a ideálně restartovat centrálu. Myslím, že u zápisu by to nemělo mít vliv, ale zkusil bych to.
Dále bych zkusil ověřit, jaké je nastavené napění výstupu DCC. Minimálně doporučují 15V, ale dal bych klidně i 18V.
Poslední, co mě napadá, zkontrolovat, jestli na svorkách koleje není odrušovací kondenzátor (pokud tam je, pryč s ním) nebo jiná součástka, co by blokovala DCC signál.
Hlavně nevěšte hlavu a chce to klid. Ať je to cokoliv, společně najdeme určitě řešení.
s dekodéry ZIMO nikdy v minulosti nebyl problém. I my testujeme především se ZIMO dekodéry. Teď je otázka, jestli se nejedná o nějaké novější (že by něco změnili).
Jinak dotaz od "sidlo" znamenal, jestli jediné. Někdy se může stát, že ke změně adresy dojde, ale centrála nezaznamená tuto změnu. Proto se ptal, jestli došlo ke změně. Takže otázka je, lokomotivám zůstala stále adresa 3?
Ještě mě napadá, v nastavení je v záložce "DCC" možnost "DCC kompatibilní s RailCom". Zkusit vypnout a ideálně restartovat centrálu. Myslím, že u zápisu by to nemělo mít vliv, ale zkusil bych to.
Dále bych zkusil ověřit, jaké je nastavené napění výstupu DCC. Minimálně doporučují 15V, ale dal bych klidně i 18V.
Poslední, co mě napadá, zkontrolovat, jestli na svorkách koleje není odrušovací kondenzátor (pokud tam je, pryč s ním) nebo jiná součástka, co by blokovala DCC signál.
Hlavně nevěšte hlavu a chce to klid. Ať je to cokoliv, společně najdeme určitě řešení.
Pomohl Vám tento příspěvek, dejte prosím srdíčko. ❤
Vyřešil tento příspěvek Váš problém, označte jej prosím jako vyřešeno. ✔ - Pomůžete tak ostatním, kteří mohou mít podobný problém.
Děkujeme ZAVAVOV
Vyřešil tento příspěvek Váš problém, označte jej prosím jako vyřešeno. ✔ - Pomůžete tak ostatním, kteří mohou mít podobný problém.
Děkujeme ZAVAVOV
Dotaz mě nepohoršuje. To že centrála hlásí nepotvrzení zápisu může mít více příčin. Proto ten doplňující dotaz.
Všechny lokomotivy mají z výroby adresu 3, na to je norma NMRA https://www.nmra.org/index-nmra-standar ... -practices.
Pokud centrála nezaznamenala potvrzení změny CV a změna se provedla, např. CV1 nastavit v intervalu od 4 do 99 a potom vyzkoušet jízdu lokomotivy s novou adresou, tak je chyba buď v malé citlivosti centrály nebo ve slabém potvrzovacím impulzu. Obojí se dá nějak řešit.
Pokud se změna do CV opravdu nezapsala, tak je to vážnější problém, který potřebuje hlubší analýzu.
Všechny lokomotivy mají z výroby adresu 3, na to je norma NMRA https://www.nmra.org/index-nmra-standar ... -practices.
Pokud centrála nezaznamenala potvrzení změny CV a změna se provedla, např. CV1 nastavit v intervalu od 4 do 99 a potom vyzkoušet jízdu lokomotivy s novou adresou, tak je chyba buď v malé citlivosti centrály nebo ve slabém potvrzovacím impulzu. Obojí se dá nějak řešit.
Pokud se změna do CV opravdu nezapsala, tak je to vážnější problém, který potřebuje hlubší analýzu.
Dobrý den lokomotivám skutečně zústala výchozí adresa tedy 3 kondenzátor ani nic jiného co by bránilo v napájecí}programovací) koleji není. Vámi doporučená řešení tohoto vyzkouším a poté dám vědět děkuji s pozdravem Pevný.
Dobrý den tak jsem vyzkoušel vámi doporučený postup a u jedné lokomotivy to skutečně zafungovalo a povedlo se změnit adresu u ostatních bohužel. Kdyby vás někoho ještě něco napadlo budu vděčný za každou radu děkuji Pevný.
Dobrý den dal jsem na doporučení kamaráda a centrálu jsem propojil kabelem lan napřímo s routerem a vše funguje jak má ba dokonce se načetli i šablony lokomotiv. Jen ještě jednu otázku bych měl cca dva krát za hodinu mi to hlásí chyba spojení restart. Je to normální? Stává se vám to také? S pozdravem Pevný.
Zdravím,
děkujeme za info. To je hodně zvláštní, že způsob připojení by na to měl vliv.
Jak jste to měl připojené předtím? Jednalo se o propojení přes WiFi čistě mezi telefonem a centrálou nebo to bylo přes WiFi přes router?
Ono hodně záleží na routeru a taky na tom, co tam běží zároveň za služby. Kdysi jsme měli nějaký levný router od O2, na kterém ještě navíc běžela O2 TV a tam byly s centrálou nějaké potíže.
Ty výpadky, jak píšete, mohou být také tím, že tam běží nějaká podobná TV přes ten router a nebo je hodně daleko a slabý signál. V nastavení se tohle dá vypnout - vlevo nahoře tři čárky u názvu aplikace -> Zaškrtnout "Vypnout PING". Není to úplně doporučeno, ale může to pomoct.
děkujeme za info. To je hodně zvláštní, že způsob připojení by na to měl vliv.
Jak jste to měl připojené předtím? Jednalo se o propojení přes WiFi čistě mezi telefonem a centrálou nebo to bylo přes WiFi přes router?
Ono hodně záleží na routeru a taky na tom, co tam běží zároveň za služby. Kdysi jsme měli nějaký levný router od O2, na kterém ještě navíc běžela O2 TV a tam byly s centrálou nějaké potíže.
Ty výpadky, jak píšete, mohou být také tím, že tam běží nějaká podobná TV přes ten router a nebo je hodně daleko a slabý signál. V nastavení se tohle dá vypnout - vlevo nahoře tři čárky u názvu aplikace -> Zaškrtnout "Vypnout PING". Není to úplně doporučeno, ale může to pomoct.
Pomohl Vám tento příspěvek, dejte prosím srdíčko. ❤
Děkujeme ZAVAVOV
Děkujeme ZAVAVOV
Dobrý den zkusil jsem oba způsoby WIFI AP i WIFI klient padalo to mnohem častěji a vůbec se nenačetli lokomotivy ze šablon. Zkusím tedy vypnout ping a dám vědět zdali je to lepší děkuji za rady Pevný.